Paste cu orice…
Pastele integrale nu trebuie sa lipsească din nicio cămara. Pur și simplu e de neconceput sa n-ai un pachet de paste în casa. Îți crapă stomacul de foame și vrei ceva gata în 10 minute? PASTE! Ai avut o zi de rahat și vrei o mâncare care sa te înveselească? PASTE! Vrei sa impresionezi o gagica pe care ai reușit s-o aduci acasă? PASTE!
Regula numărul unu a oricăror paste este ca dacă-ți ia mai mult de 20 de minute sa le faci greșești undeva. Orice mâncare cu paste trebuie sa dureze fix cat fierb pastele. E simplu – cat da apa în clocot și fierb pastele ( pastele uscate integrale fierb cam în 8 minute) pui repede de “orice” pe lângă ele. Usturoi, ulei de măsline, ceva iute, niște ciuperci, niște legume la punga, spanac, broccoli, dovlecei, creveți – cerul este limita.
Vreau sa dedic acest paragraf celor care gătesc paste cu carne. Atenție – nu lasagna sau bolognese, ci carne pur și simplu. Spaghetti cu pui de exemplu. Oamenii care gătesc asa ceva merita împuscați în genunchi și lăsați sa moara de foame în desert. Pedeapsa dubla pentru restaurantele care au asta în meniu (am mâncat odată la Cluuuuj o porție de asa ceva cu un pui uscat de-l scuipam ca pe semințe). Pastele nu se fac cu pui, si nici cu vita. Aia e carne pentru altceva, nu pentru stricat bunătate de paste.
Acum ca m-am răcorit iată un exemplu de paste cu orice: punem apa la fiert cu destulă sare. Cat timp apa da în clocot ne apucam de un morcov și îl tăiem fasiute cu ajutorul unui “peeler”, apoi facem același lucru cu un dovlecel. Daca nu ne descurcam cu peeler-ul, nu este o problema, sunt convins ca și cuțitul face o treaba la fel de buna. Trebuie însa sa aveți mare grija sa tăiați totul cat mai subțire ca sa se gătească cat mai repede. Mai curățați și doi caței de usturoi, tocați mărunt un ardei iute și țineți aproape niște oregano uscat pentru ca îl veți folosi.
Cu vreo patru minute înainte ca pastele sa se fiarbă (folosiți timer, nu-i asa?) puneți o tigaie la încins, cu o lingura de ulei de măsline în ea. Când uleiul s-a încins bine puneți în tigaie toate legumele de mai sus cu tot cu usturoi și ardei iute și lăsați-le sa se călească rapid, adăugând și o linguriță de oregano uscat. Când legumele s-au călit și pastele s-au fiert (cu puțin noroc se întâmplă în același timp) luați pastele din oală cu ajutorul unor clești și puneți-le peste legume în tigaie. Nu le scurgeți, nu le spălați (Doamne ferește!), luați-le direct din apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Apa rămasă pe ele va coagula totul într-nu amestec numai bun să vă potolească foamea.
Nu uitați să presărați și niște parmezan ras. Poftă bună!
Pingback: Paste, ce altceva? | Retete pentru noi