Orez prajit sau “Nimic nu se arunca, totul se mananca”…
Intotdeauna ti se intampla asa: iti ramane mancare. Si nu mancarica gata facuta pe care s-o poti so arunci in valtoarea microundelor si s-o reincalzesti seara, nu… Mancarica semi-facuta – o mana de orez simplu, o mana de linte, doi cartofi (pe astia ii urasc mereu). Ai putea binenteles s-o dai de-a dura la tomberon, pentru ca oricum esti un avut si “ia mai da-i naibii de copii din Africa”. Cu toate astea n-ai s-o faci pentru ca e o prostie sa arunci mancare in perfecta stare de functionare.
Mie mi-a ramas niste orez integral cu legume folosit la altceva si care picat la tanc in vremea pranzului unei zile aglomerate (da, munca de acasa poate fi considerata “zi aglomerata”; si enervanta). Acum poate vreti sa faceti orez prajit doar pentru ca pentru ca ati vazut ca are “la chinezi” si v-ati gandit ca puteti face si acasa. E adevarat, dar tineti minte ca orezul prajit nu se face cu orez proaspat fiert, ci cu orez care a stat de la cateva ore pana la o zi intreaga ca sa se usuce un pic si sa se aleaga “bob-cu-bob”. De asemenea, orezul prajit trebuie musai amestecat cu un ou, altfel n-are absolut niciun farmec. De asemenea, e indicat sa scoateti orezul din frigider cu vreo ora inainte, sa ajunga la temperatura camerei.
Asadar ne pregatim: facem rost de un ou si de o tigaie pe care o punem pe foc. Pana se incinge tigaia punem (eventual) si de niste arome pentru orez – sos de soia, ulei de susan, sos de peste, in ce combinatii vreti voi. Puteti sa nu puneti nimic daca doar orezul cu ou va umple pofta. Apoi cand tigaia s-a incins (pont: aruncati doi-trei stropi de apa in ea – daca sfaraie si se evapora imediat e incinsa) adaugati doua linguri de ulei de floarea soarelui, sau de porumb, sau de alune, sau de orice numai de masline sa nu fie. Mai asteptati 1 minut – 2 sa se incinga uleiul apoi puneti orezul in tigaie si tavaliti-l in uleiul incins, ca sa inceapa sa se prajeasca, cu totul cam 2 minute. Trageti-l spre marginea tigaii lasand o “gaura” in mijloc. Spargeti oul in gaura, asteptati 10 secunde pana incepe sa se inchege, apoi incepeti sa-l amestecati usor ca sa-l rupeti, incorporand treptat tot orezul. Mai lasati pe foc circa 1 minut (maxim), adaugati sosul (sau combinatia de sosuri) daca aveti, amestecati de doua trei ori si ta-daaah! gata.
Pofta buna!