O negresa beata turta (adica cu whisky si ciocolata)…

Nu stiu cum am ajuns la un moment dat sa ma uit la serialul “Girls”. Nu, de fapt stiu cum am ajuns, dar nu detailez asta aici. Important era ca eram tolanit pe canapea, privind acest serial deprimant despre niste… fete (suprinzator, nu?) care au tot felul de probleme la cei 24 de ani ai lor. Una din probleme era ca o fata nu-si gasea de munca pentru ca absolvise “Literele”, alta avea probleme pentru ca… am uitat. In fine, cum stateam eu asa tolanit pe canapea si sorbind dintr-un pahar cu whisky m-a lovit o revelatie: “Bai, whisky-ul asta e atat de bun si aromat incat merita pus intr-o prajitura. Da.. maine… maine fac WHISKY CHOCOLATE BROWNIE!!”.

Cred ca atunci cand dumnezeul betivilor a impartit metehnele printre credinciosi eu am picat in zona “tarie”, casuta “whisky”. Imi plac cu precadere whisky-urile irlandeze pentru aroma speciala care o au, iar de single malts sa nu mai vorbim, mi-as dori sa ma tina buzunarele sa degust cat mai multe si mai vechi. Soiul din pahar era un Tullamore Dew – o licoare usoara si aromata care, alaturi de Jameson, constituie duo-ul meu preferat in materie de tarii irlandeze.

Primul pas a fost sa fac rost de niste ciocolata de lucru buna, gustoasa, gata sa-i tina piept tariei irlandeze. Va recomand din tot sufletul marca de ciocolata neagra “Delhaize” de la Mega Image, marca agreata de Bucatarul Vesel. Din asta am folosit 200g, adica un pachet (minus una doua bucatele pe care le-am mancat pentru ca nu m-am putut abtine). Apoi am mai folosit un pachet de unt (200g), 350g zahar, doua oua, vreo 75ml de whisky (v-ati prins ca am pus din ochi, nu?), 180g de faina, o mana de nuci caju prajite si zdrobite un pic in mojar si un praf de sare.

Incepem prin a pune cuptorul la incins – 180 de grade (nu stiut cat inseamna asta la cuptoarele pe gaz, probabil este “foc mediu”). Toata prajitura se face intr-un singur vas, de preferat de sticla. Incepem prin a marunti ciocolata si a o pune la topit la bain-marie (adica pe baie de abur). Odata cu ciocolata punem si untul taiat in cubulete si nu uitam sa mai amestecam din cand in cand.

Chocolate brownie - the beginning

Cand ciocolata si untul s-au topit luam vasul de pe foc si-l lasam 2-3 minute sa se mai raceasca. Adaugam zaharul si apoi, pe rand, cele doua oua, amestecand ca sa se omogenizeze.

Chocolate brownie in the making

Adaugam whisky-ul, nucile caju si, la final, faina. Amestecam usor, atat cat sa se incorporeze. Nu trebuie sa batem foarte tare aluatul pentru ca nu trebuie sa creasca foarte mult. Tapetam o tava cu unt si faina (oldschool, baby!) si turnam aluatul in ea.

Chocolate brownie - ready to cook

 

Punem amestecul in cuptor si incepem sa dam ture nerabdatoare, inconjurati de aroma de ciocolata care iese din cuptor. Ne dam seama ca e gata atunci cand crusta de deasupra este tare, iar scobitoarea infipta in ea iese usor umeda (daca se usuca de tot am ratat toata afacerea).

Atentie! Lasati prajitura sa se raceasca bine de tot inainte sa va infigeti in ea!

Whiskey chocolate brownies

 

Se consuma cu inghetata, frisca, inca niste whisky, sau ce mai vreti voi. Pofta buna!

2 comentarii
  1. 10.03.2013 Elena Voicu

    mmmm, imi lasa gura apa doar cand ma uit!

    Reply
Adauga un comentariu