Tortellini al forno…

Ia deschideti voi ochii acum si notati reteta asta nemaipomenita pe care v-o da Bucataru acum, numai buna de sufertas atunci cand vrei paste a doua zi…

Acum ca ati deschis ochii si carnetelele cu notite luati de scrieti ce ne trebuie pentru aceasta fabuloasa reteta:

O ceapa de dimensiuni medii, patru catei de usturoi, un ardei iute, un morcovel ras (adica un morcov mic), vreo 500ml de suc de rosii si cateva rosii uscate. Cu astea facem sos. Mai departe o sa ne trebuiasca un pachet de 500g de tortelloni proaspete, vreo doi bulgari de mozzarella si o mana de parmezan. Ca si condimente ne trebuie o lingura sanatoasa de oregano si una de busuioc, ambele uscate.

Intai si intai, facem niste sos de rosii, c-asa ne plac noua tortellini – in sos de rosii. Pentru asta tocam marunt ceapa, usturoiul si ardeiul iute. Morcovii si rosiile uscate au fost optional, eu le-am pus ca “dau gust”. Rosii uscate se gasesc la Metro, 55 de lei un borcan de 3kg (in care sunt cam 1kg de rosii uscate – le mananci goale, pe paine, atat is de bune). Morcovul se rade pe razatoarea fina, rosiile uscate se taie marunt.

Ardei iute, usturoi si ceapa

Sucul de rosii a fost furnizat de bunica mea, facut din rosiile proprii, crescute cu soare de Baragan si apa de ploaie (asta pentru eco nazis). Mi s-a zis sa-l consum pe ala de anu trecut ca trebuie sa soseasca un transport proaspat acum, asa ca m-am conformat.

Am calit cepa, usturoiul si ardeiul iute in doua linguri de ulei de masline, la foc mediu. Nu trebuie sa ardem ceapa, nici usturoiul si nici ardeiul. Daca va miroase a ars si continutul tigaii prinde o culoare maro – ati gresit, luat-o de la capat, noroc ca nu ati avansat prea mult. Daca va miroase a ars si continutul din tigaie arata ne-ars inseamna ca a) miroase de la vecini sau b) se arde altceva, caz in care va sfatuiesc calduros sa aveti grija de acel ceva pentru a evita eventualele accidente. Cand ceapa a devenit translucida (google it daca nu stiti ce inseaman “translucid”, desi imi place sa cred ca putinii mei cititori sunt inteligenti) adaugam morcovul rasi si rosiile uscate si le amestecam un pic, cat sa se acopere de ulei. Le lasam maxim un minut, dupa care adaugam tot sosul de rosii odata si lasam focul ceva mai mic. Adaugam acum si oregano si busuioc. Sosul de rosii trebuie gatit pana incepe sa se lege si arata a… sos (adica se ingroasa). Dupa asta putem sa-i inchidem focul, nu e esential sa stea cald. Neaparat il gustam ca sa-i punem sare si, eventual, piper.

Intre timp punem la fiert o oala cu apa si sare, in care vom fierbe pastele. De asemenea, acum e momentul sa punem cuptorul la incalzit (180 de grade e de-ajuns). Ca sa nu avem dubii, pastele trebuie sa arate asa (365 – marca agreata de Bucatarul Vesel) si se gasesc la raionul cu frigidere:

Tortelloni marca 365

 

Acum, multa lume ar putea comenta ca pot sa-mi fac pastele mele acasa, ca gustul e incomparabil etc etc. Raspunsul meu este – asa, si? Am sa fac probabil cand o sa am o zi de pierdut in care sa fac aluatul si sa modelez pastele. Si, de asemenea, cand o sa-mi propun sa mananc o saptamana numai paste ca sa nu se strice…

Cand apa clocoteste adaugam pastele. Atentie, ele nu trebuie sa stea atat de mult ca pastele uscate, eu le-am tinut maxim 3 minute pe foc. Dupa asta le-am scurs bine si am trecut la asamblat:

Tortellini al forno

Am uns fundul tavii cu un pic de ulei de masline si o lingura din sosul de rosii, dupa care am varsat inauntu tortellini scurse bine. Am adaugat apoi sosul de rosii, mozzarella taiata felii si am presarat parmezanul. Tot ansamblul traditional a ajuns in cuptor, unde au stat cam 20 minute, pana s-a topit si s-a rumenit mozzarella.

Tortellini al forno

…si uite asa am avut luni seara o cina gustoasa si marti la birou un pranz copios.Hai, puneti mana si gatiti ca nu mai aveti scuze!

Pofta buna!

Adauga un comentariu