Paste de primavara sau cum sa-i facem iernii in ciuda…

Urata vreme. Bate vantul, suira podul, ploua, curtea se umple de apa. Sarbatorile s-au dus, acum a ramas numai iarna gri si fara zapada care-ti baga umezeala in oase si depresie in cap. Ce sa mananci azi? Sa mai bagi o portie de vinete cu ardei copt de la borcan? Sa rozi un capetel de carnat ramas de la Revelion? Sa vezi daca mai ai ceva porc prin congelator si sa faci o friptura? Sa mananci “o salata usoara lejera savuroasa plina de arome care te dau pe spate” ca asa ai citit pe internet ca e bine sa faci dupa revelion? Sa faci si un “dressing electric” la ea? (va jur ca am citit asta undeva, dar mi-e lene sa google it).

NU! Ia mana de pe salata! Nu ai voie sa mananci salata! Sa mananci salata la pranz intr-o duminica e un sacrilegiu. Duminica e zi de odihna si pot sa pun pariu ca pana si Creatorul a mancat ceva ca lumea in loc sa rontaie ierburi crude precum caprele pe care abia le-a creat. Esti mai bun decat “salata savuroasa cu dressing electric”! Nu conteaza ca afara e iarna, o sa mananci niste paste de primavara. Unii mai scortosi le-ar spune “Pasta primavera” dar nu cred ca putem sa le dam un nume. Sunt pur si simplu paste cu niste legume. Niste paste… primavaratice.

…pentru care iti trebuie asa: paste (logic) cappelini nr. 1. Sincer, poti sa pui orice atata timp cat este din familia spaghetti/spaghettini/bucatini. Important e sa se “incurce” legumele intre ele. O capatana de broccoli. Trei fire de praz. Un morcov. Un dovlecel. O nuca de unt. Sare, piper, un pic de cimbru, ardei iute pisat – astea-s de la sine inteles.

Natura moarta cu broccoli si dovlecel

Ce facem cu cele de mai sus? In primul rand spalam si tocam marunt prazul si morcovii. Dovlecelul il spalam si-l tocam cuburi. Broccoli il blanșăm – pentru asta facem asa: pune apa cu sare la fiert intr-o oala si pregatim inca un recipient cu apa rece-gheata. Cand apa da in clocot aruncam broccoil inauntru si-l lasam un minut – doua dupa care il scoatem si-l punem imediat in apa rece. Il lasam si acolo un minut si apoi il scoatem si-l scurgem, dupa care il rupem in buchetele mici. Nu arunca apa in care ai blansat broccoli, poti s-o folosesti cu succes la fiert pastele.

Self explained...

Alege o tigaie incapatoare sau cratita (merge oricare atata timp cat are capac) si pune-o pe foc mediu. Arunca in ea o nuca de unt (cam 50g) si lasa-l sa se topeasca, dupa care adauga prazul. Amesteca-l bine sa se acopere cu unt, pune capacul si lasa-l sa se gateasca cam 10 minute pe foc mediu-mic, amestecand din cand in cand sa nu se prinda. Adauga apoi morcovul si lasa-l si pe el sa se gateasca pana se inmoaie. Adauga apoi dovlecelul si, dupa 1 minut de gatit, adauga si broccoli. Intre timp nu uita sa pui pastele la fiert! Asezoneaza amestecul de legume cu sare, piper, cimbru, ceva iuteala si lasa-l la foc mic pana se fierb pastele.

Legume sote

Adauga pastele fierte peste legume. Adauga si un pic de apa in care au fiert si apoi amesteca cu un cleste de paste astfel incat legumele sa se piarda printre paste. Mai lasa-le cam 1 minut pe foc apoi pune-le in farfurie si gata! esti salvatorul duminicii – ai facut paste de primavara in miezu iernii si ai scutit prietena de salate deprimante!

Paste de primavara

Pofta buna, eroule!

 

UPDATE: Stand eu azi-noapte si citind (deh, regii astia care se bat iti dau nopti albe) mi-a dat prin cap ca ar fi mers si niste usturoi. Si un pic de zeama de lamaie. 

3 comentarii
  1. Tz, tz, tz! Mult prea sanatos. Prea sanatos. I se umfla constiintei muschii cand vede astfel de gateli si se ratoieste la mine 🙂 Dar trebuie sa recunosc ca arata fain. Bine te-ai reapucat de treaba!

    Reply
Renunță Adauga un comentariu