Tocana de vita cu (multa) bere…
Au trecut si sfintele sarbatori pline de carnati, toba, caltabosi si alte produse porcine, si iata-ne in nou an. Fituica de fata s-a dezis de toate aceste obiceiuri culinare si, cu toate ca am instrumentat si sarmale, si cozonac, ba chiar si o bucata de pulpa condimentata la cuptor, am zis ca nu are rost sa vi le aduc la cunostinta pentru ca oricum ar fi fost, nu ar fi fost mai bune ca la mama voastra acasa, deci fail! (am observat trendul asta, sa te bati in mame sau bunici: “mama punea lacrimi de bebelus la toba si sudoare de minotaur in cozonac, iar buni facea niste bezele din sange de unicorn, ceva de vis!”. Si indivizii zic asta clefaind de zor la cozonacul tau).
Dar iarna nu s-a terminat cu Anul Nou, asa ca nimic nu ma opreste sa va impartasesc o mancare perfecta pentru serile hibernale cand viscolul urla afara si zapada troieneste usa (chestiile astea o sa le vedeti voi in filme sau vi le povesteste bunica, caci dupa cum vedeti n-avem nicio sansa sa facem oameni de zapada anul asta). Cu toate ca necesita mult timp sa se gateasca, mancarica de fata iti ia circa 30 de minute de atentie – restul il face cuptorul.
Tocana este o mancare grea, vartoasa, grasa, de iarna. E plina de sos gros, imbiindu-te sa manjesti cu el un corcovan de paine cojoasa. Precum vinul vechi, are un gust adanc, usor picant, dupa care trebuie sa speli bine gatul cu vin negru de tara. Tocana nu este mancare de masterchef, nici de stele Michelin – este o mancare sincera, de la tara, a carei miros in timp ce bolboroseste pe soba impregneaza toata casa. Pentru o tocana adevarata iti trebuie musai un tuci de fonta. Nu te lasa vrajit de tuciurile astea de tabla chioara din supermarket. Du-te pana la IKEA si ia un tuci de fonta, ne-emailat, caruia ii trebuie 30 de minute sa se incinga si vreo 3 ore sa se raceasca (poate mai exista si prin alta parte tuciuri, dar eu numai la IKEA am gasit ieftin si bun; fitosii le spun “dutch-ovens”, le cumpara de la Emile Henry si dau 700 de lei pe ele. Noi nu suntem fitosi).
Inainte de a purcede in aventura tocanei asigura-te ca ai niste pulpa de vita sau vitel, taiata bucatele. Dintr-un kil de pulpa saturi in mod repetat doua guri, asa ca socoteste tu ce si cum. Fa rost si de o lingura de faina. Apoi, ca sa fie sosul sos, ia o cutie de rosii in suc, juma’ de litru de bere neagra, o cana de apa, o ceapa, cinci catei de usturoi, o lingura de ierburi uscate – cimbru si tarhon, niste ardei iute (uscat sau verde, cum vrei tu) si o lingurita de boia de ardei dulce. Ca sa nu zicem ca nu avem legume punem pe lista si vreo cinci cartofi si doi morcovi.
Pune tuciul la incins. Pune bucatelele de vita intr-o puna si adauga lingura de faina peste ele. Agita totul bine ca toate bucatelele de vita sa se acopere de faina. Asta are dublu-rol: odata o sa faca o crusta foarte gustoasa cand calim vita, apoi o sa traga umezeala din vita, permitandu-i sa se rumeneasca frumos. Cand tuciul s-a incins adauga o lingura de ulei si lasa-l si pe el sa se incinga (nu dureaza mult, maxim 1 minut) apoi adauga bucatelele de vita in ulei. Daca cumva tuciul este prea mic si nu incape tot, prajeste-le pe rand. Daca aglomerezi vasul n-o sa se poata rumeni carnea si strici toata tocana.
Dupa ce s-au rumenit bucatelele de vita da-le la o parte din tuci si adauga ceapa tocata pestisori si las-o 2-3 minute sa se caleasca pana se inmoaie. Adauga apoi ustoriul, ardeiul iute si boiaua si amesteca bine. Daca ti se pare ca se lipeste ceapa de tuci adauga un pic de bere (care o sa sfaraie si o sa lase un miros imbatator la propriu) si amesteca din nou. Adauga apoi carnea rumenita, rosiile din cutie, berea si ierburile aromate. Acum e momentul si pentru sare si cateva foi de dafin. Pune capacul si las-o pe focul cel mai mic ca sa fiarba molcom. Daca focul mic nu e chiar mic poti sa bagi tuciul direct in cuptor la 170 de grade (eu asa am facut) si sa-l lasi pana scade. Cu cat mai mult – cu atat mai gustos.
Cand te-ai hotarat tu ca mai ai 30 de minute pana o sa vrei sa mananci curata cartofii si morcovii, taie-i bucatele nu tocmai marunte si caleste-i pe toti in unt pana incep sa prinda o usoara culoare, apoi pune-i in tocana si mai lasa totul pe foc (sau in cuptor) pana cand morcovii si cartofii s-au fiert.
Cand totul e gata toarna-ti un pahar mare de vin de tara, da cep butoiului cu muraturi si pune-ti o portie mare de tocana in timp ce asculti un mp3 cu sunete de viscol.
Pofta buna!