Fast-food-ul de acasa – hamburgers…

Yeah, a venit timpul pentru ceva decadent. Inventie clasica americana, nume de origine nemteasca, spaima nutritionistilor, moartea arterelor, clasicul hamburger a devenit peste noapte exponentul tipului de fast-food nesanatos. Eu am venit sa daram mitul…

In primul rand un hamburger este pe atat de nesanatos pe cat de proasta e compozitia. Clasicul hambuger contine exclusiv carne tocata de vita, pe cand sortimentele pregatite in fast food sunt produse la scara industriala si contin, pe langa carne de proasta calitate, si alte ingrediente menite sa dea o aroma mai puternica, proteine vegetale, afanatori etc…

Pentru inceput ne trebuie carne de vita. Eu am folosit cu succes pulpa de vitel, da am auzit zvonuri conform carora nici antricotul nu ar fi nepotrivit. De asemenea, prefer intotdeauna sa iau bucata de carne intreaga, si sa o prepar eu – curatat, spalat, tocat. Este mult mai “safe” asa (ok, nu ma ocup eu, se ocupa the lovely assistant, dar totusi, e procesata “in house”).

Odata tocata carnea punem grill-ul la incins (roscata se ocupa cu succes de departamentul “carne la gratar”). Carnea o amestecam cu diverse miroase – piper, cimbru, poate chiar si niste ceapa tocata subtire… Eu am pus doar piper, mi-a lipsit imaginatia. ATENTIE! Sub nicio forma nu puneti sare in amestec. Sarea inmoaie carnea si o sa se scurga toata zeama din ea pe gratar, lasandu-va un hamburger uscat si inecacios. Valabil pentru orice carne o puneti direct pe gratar fara o marinare prealabila – nu se pune sare. De asemenea un alt myth busted al hamburger-ului de acasa – nu se pune sub nicio forma ou! Odata amestecata carnea cu “miroasele” o modelam in… chiftele plate. Aveti grija sa apasati bine pe ele, altfel se vor rupe pe gratar.

Alt ingredient important al unor burgeri absolut dementiali este gratarul. Evident ca gratarul ideal este cel cu carbuni, dar sunt destul de putine sanse sa folosim asa ceva in apartamentul nostru traditional (ok, mai e varianta “in spatele blocului pe spatiul verde dar serios acu, chiar vreti sa ajungeti pe vedeta pe Internet cu orice pret? ). In lipsa carbunilor eu sunt mare fan al tigaii cu gratar (ah, nu v-ati prins pana acum). Gratarul metalic “cu apa” atat de folosit de catre unii contrazice toata logica unui gatit la gratar si usuca orice pui pe el, asa ca hai, lasati naibii Internetu asta, trageti galosii in picioare si fuga la Metro sa cumparati o tigaie decenta cu gratar – nu face mai mult de 50 de lei (da, roscata a fost mai scumpa, dar eu sunt mai snob 🙂 ).

Gata, v-ati intors? Ati spalat-o cu apa calda si detergent, da? Puneti-o la incalzit sa se incinga bine. Cand o stropiti cu un pic de apa trebuie ca picaturile sa se evapore instant. Acum luam un pic de ulei de masline si pensulam burgerii (sau ne dam cu ulei de masline pe maini si pe urma ne “stergem” pe ei, gasim noi solutii). Asezati-i cu grija pe partea incinsa a gratarului (direct pe flacara adica) si lasati-i circa 2 minute. Nu incercati sa-i desprindeti mai devreme, se vor rupe. Pe masura ce se coc se desprind singuri. Cand puteti sa-i desprindem fara probleme ii intoarcem si presaram in sfarsit sare pe ei.

E greu de spus cat trebuie sa stea niste burgeri pe gratar. Eu i-am facut fix din ochi si au iesit cam “well done”. In orice caz mai mult de 10 minute nu aveti de ce sa-i lasati. Daca nu va e foarte foame incercati-i pe rand si vedeti cum ies. Daca va e foarte foame n-o sa va pese, oricum :).

Odata pregatiti burgerii… ne putem pune in functiune imaginatia. Eu sunt mai traditionalist, asa ca i-am mancat in stilul clasic – in chifla cu susan (productie proprie) cu o felie de rosie si una de salata. Daca vreti sa va iasa cheesburger puteti aseza pe fiecare burger o felie de branza (Cheddar da bine, branza de capra e si ea de treaba) inainte cu vreo 2 minute sa-i scoateti de pe gratar. Caldura “chiftelei” va face branza sa se transforme in acel maglavais la care inghitim in sec de obicei. Alte idei – inele de ceapa cruda, gem de ceapa (mental note: sa fac gem de ceapa odata, suna fascinant), muraturi… Daca chiar vreti sa-l stricati de tot puteti pune si ketch-up.

Pofta buna!

3 comentarii
  1. da, cand ma gandesc ca foloseam des in bucuresti gratarul ala cu apa :(. si asa e, acum, dupa niste ani de experimente, imi dau seama de prost ieseau carnurile, aveau gust doar de la ce puneam peste ele, ceea ce nu e ok.
    si eu imi iubesc tigaia grill:).
    nu esti curios sa facu brugeri de casa si cu ceav verdeturi prin ei? sau, si mai si, iti recomand niste rosii uscate, dar sa fie de calitate, si tocate marunt. maama mia :).

    Reply
  2. Dane, nevasta facu dupa reteta, si a iesit super. Te intrebi cate o data ce rahat pun in fast foodurile astea ca au gust de orice numai carne nu. Anyway a fost super, o punem pe lista la chestii super.

    Reply
  3. Acum văd și articolul tău! Măcar în prima parte suntem pe aceeași lungime de undă. În rest, am făcut totul cam pe dos…nu că ar fi asta o problemă sau un obstacol în calea poftei de burgeri vinovați :))

    Reply
Renunță Adauga un comentariu