Şcoală, frate!…

Scularea la 7:30. Mancat repede niste branza cu paine (de casa, cu seminte) si ardei (rosiile se fleocisera). Imbracat. Luat rucsac. Pornit spre metrou. Ezitat “sa ma intorc sa-mi iau haina… sa raman in camasa… fuck it!”. Ajuns la Aviatorilor. Mars pe jos pana la Casa Scanteii (cea mai buna modalitate de-a te trezi. Ajuns la scoala cu elan la maxim (aaazi gaaatiiim, azi gaaatiiiim). Primit dezamagire crunta.

Un coleg m-a anuntat usor suparat ca noi trebuie sa pregatim cca. 40 de portii de mancare pentru muncitorii care aranjeaza standurile la “Campionatul de gatit in aer liber“. Mmmooooookkk… Imi pun haina pe mine, iau la brat efectele personale (cutit, boneta, carpa, sort) si plec tantos spre bucatarie (nu stiu de ce, cand pun tunica pe mine imi vine sa scot pieptu inainte de nu ma mai ajunge nimeni cu prajina la nas).

Ma prezint jovial cu “cu ce va ajut?” si mi se pune in brate (la figurat) o cutie plina de mere – tre’ curatate si dezsamburate ca facem tort de mere. Sooooper! Ca sa va faceti o idee despre dimensiunile operatiunii – zece tavi de chec, in fiecare tava incap 4 mere, asta inseamna 40 de mere curatate de coaja si samburi. Si atentie, trebuie sa ramana intregi! …si uite asa ne-am apucat noi si da-i, si curata, si arunca-le in apa cu zeama de lamaie (ca sa nu se oxideze, bagati la cap!!) si pe urma chinuie-te sa le scoti samburii cu un peeler pentru ca scula de scos samburii e intr-un dulap, dulapu are lacat, lacatu’ o avea vreo cheie, dar probabil cheia a ajuns dimineata la munca, a vazut agitatie, a zis fuck that! si-a plecat la o bere, ca noi n-am mai gasit-o. 40 de mere mai tarziu arunc peeler-ul din mana si zic “gata frate, hai la o cafea”. Mergem, bem, barfim, ne intoarcem, ce sa facem cu merele ramase? Ah, no problem, le radem ca facem placinta. Ok, sa radem mere deci.

Oh, dar sa va zic ce era in jurul meu: pe PATRU plite trona o oala imensa unde niste ardei, ceapa si morcovi se relaxau la foc in timp ce cineva (cine se nimerea) mai amesteca din cand in cand in ele. In curand au plonjat inauntru doua cutii de suc de rosii si multe (foarte multe) aripioare si copane (sau nu erau copane… in fine). Doua mese mai incolo se tocau niste verdeturi. Pe o alta plita clocotea o oala imensa de ciorba (in care un nene a turnat nonsalant vreo trei linguri de “Delikat”… eh, restaurantu-i restaurant!). Pe multe tavi zaceau niste pui bronzati la cuptor (cam prea putin bronzati dupa gustul meu dar deh!). Tortul de mere se cocea si se umfla in cuptor stand sa dea p-afara din tavi.

Se face 12:30. “Mai e ceva de facut?”. Aparent nu. Sa plecam deci, ca mai avem si treaba pe ziua de azi (20 de mailuri necitite, Dumneseule!).

…si cu asta s-a incheiat una din cele doua saptamani de practica in bucataria scoala. Luni n-am facut, marti nu s-a putut, ieri a fost imposibil si azi am curatat mere. Nu vreau sa comentez deloc lipsa de practica la care am fost supusi. Exista circumstante atenuante, la fel de bine cum exista si d-alea agravante. Nu stiu de ce, dar nu m-am suparat, nu mi-am facut nervi, nu am trantit cu nimic. Poate ca trebuia, nu stiu, dar pana si ziua de azi mi-a dat ocazia sa prestez ceva munca de jos (ceea ce e bine), sa ascult niste povestioare din industrie (triste, de obicei) si sa ma plimb tantos in uniforma mea cu dungulite albastre.

Hai, va pup si ne vedem la Campionat (eu o sa fiu ala cu nasu de clovn).

6 comentarii
  1. Da , da macar s-a tratat al nostru cu ciorba aia cu VEGETAAAAAAAA, si ceva lamaie; eu zic ca daca baga si niste tocanita din aia dulce era rezolvat de tot!

    Reply
  2. Ceeee, tocanita era dulce?! :)) Pai si atunci de ce ne-am mai chinuit la tort de mere, nu aveau deja desert?

    Reply
  3. Cred ca ne-au auzit discutiile apropo de vegeta, s-au rusinat de au uitat sa puna macar ceva sare! Sau, l-au vazut pe colegul cu “cutitul” care a sarat rau legumele pt paste, si s-au gandit ca ajunge cat e acolo, sa nu faca muncitorii retentie de apa!

    Reply
  4. am mancat ciorba cu VEGETAAA si abia acuma spuneti!?!? lidi, mersi mult pentru ideea cu ciorba, bine ca am ratat tocanita!!!

    Reply
  5. Nu stiu cum se face, dar de fiecare data cand intru la tine pe blog ma paleste foamea de la poza de sus cu oua.
    Anyway, am ajuns si eu la concluzia ca trebuie sa ma get up my big fat ass si sa fac ceva care nu implica tastatura sau monitor.

    Talk,

    Lidra

    Reply
  6. 14.03.2011 Patratel

    Buna ziua!
    As vrea sa aflu mai multe detalii despre curs. Ma intereseaza un curs de bucatar amator, pt mine, pt sufletul meu. Nu stiu sa gatesc, bucataria imi este un loc strain, dar as vrea sa invat. Urmeaza interogatoriul:
    – unde ai facut cursul? eswte o firma organizatoare?
    – cat a durat?
    – cat a costat?
    – in ce consta? are si parte teoretica si practica?
    Intrebari ar mai fi… 🙂

    Reply
Renunță Adauga un comentariu