Review de scule – cuptorul meu Samsung…

Ce-a fost mai rau a trecut. Avem apa, avem caldura, avem tevi izolate (yeah, ma pricep si la asta) si acum stau linistit la caldurica, degustand un pahar de vin de tara proaspat scos din nameti si incercand sa gasesc ceva de scris. Cica trebuie sa am continut, asa mi s-a zis. Nu pot sa contrazic sub nicio forma persoana, dar am alergie la banalitati asa ca nu as putea in ruptul capului sa pun retete de paine unsa cu unt sau oua prajite. In loc de asta ce-ar fi sa va povestesc despre noua mea scula, cumparata acum de curand, inainte sa inceapa “urgia alba”. Este o scula aleasa anume sa produca cele mai bune mancaruri, asta din cauza ca n-am putut sa ma obisnuiesc deloc cu cuptorul cu gaz din noua mea casa. Dupa o tura de cozonaci absolut ratati am hotarat ca gata! scula trebuie achizitionata. Am vizitat magazine de profil, am comparat preturi, m-am scarpinat in cap si m-am hotarat – imi iau un Samsung. Cuptor Samsung!

De opt ani gatesc in cuptor electric. Nu am hotarat eu asta, pur si simplu asa s-au oranduit lucrurile, ca in prima mea locuinta sa am cuptor electric, iar de atunci am devenit dependent de cuptorul electric cu convectie. Pur si simplu ai mult mai mult control asupra temperaturii, convectia face ca totul sa se intample mai repede, iar cine spune ca “placintele nu au crusta” (am auzit si chestia asta) inseamna ca nu stie sa-l foloseasca si ma ofer sa ii fac un training.

Exista doua criterii dupa care poti sa alegi un cuptor: temperatura maxima si facilitatile pe care le are. 250 de grade mi s-a parut o cifra buna pentru temperatura maxima, iar la capitolul facilitati piata are pentru toate gusturile. Fostul meu cuptor putea fi programat la ce ora sa porneasca si cat timp sa gateasca, dar am folosit atat de putin aceste functii incat am cautat de fapt sa aiba numai timer. Si cum timer au toate… iata-ma in fata unui Samsung care avea ceva aparte fata de restul – dubla convectie. Sa explic un pic: cand bagam la cuptor un preparat acesta este inconjurat de o membrana de aer rece (de fapt aer la temperatura camerei). Cuptorul obisnuit trebuie sa munceasca sa incalzeasca acest aer ca apoi sa inceapa sa incalzeasca si preparatul (e fizica pura, google it!), iar asta se traduce intr-un timp de coacere mai lung. Rolul acelui ventilator de pe spatele cuptorului este sa creeze “convectie”, adica un curent de aer fierbinte care “imprastie” membrana de aer rece din jurul preparatului, scurtand astfel timpul de coacere (da, face si crusta, credeti-ma!). Cuptoarele cu un singur ventilator au un neajuns insa: poti coace un singur preparat, asezat pe tava din centru, asta fiind modul optim la care functioneaza cu adevarat convectia. Doua ventilatoare in schimb iti permit sa pui la cuptor doua tavi cu preparate, beneficiind amandoua de convectie. E bine sa poti sa pui si tava de friptura si aia de garnitura in acelasi timp, nu? Sau sa umpli doua tavi cu saleuri si pateuri cand invitatii iti bat la usa.

1300 de lei si doua zile mai tarziu iata-ma beneficiarul unei imense cutii de carton, gata sa fie desfacuta (multumesc, Flanco).

cuptor-1

Acum, ai doua moduri de a deschide o cutie de genul asta. Primul mod presupune sa ai la indemana un taburet sau o masa pe care te poti sui; desfaci fundul cutiei, te sui pe taburet si incepi sa scuturi cutia pana cand cade continutul. Al doilea mod presupune existenta unei a doua persoane care, in timp ce tu tii cutia, trage continutul cutiei imprastiindu-l pe podea. Eu am aplicat al treilea mod, in care eu am ridicat continutul cutiei iar persoana a tras cutia de dedesubt. Dupa aceasta operatiune am descoperit ca exista si al patrulea mod, prin care ridicam pur si simplu cutia care avea fund detasabil, dar aparent iti trebuie o facultate anume sa-ti dai seama de asta.

cuptor-2

…si iata-l: patru butoane de control, doua butoane rotative si un afisaj, asta e tot. A urmat operatiunea clasica de scos bucati de scotch, tiple, cartoane si alte accesorii inutile gatitului.

Dotarile sunt standard, ca pentru toate cuptoarele – gratar si doua tavi de copt care au reusit sa nu fie negre.

cuptor-3

Odata pus pe pozitie (provizorie) si toate stickerele desfacute am reusit sa fac o poza si la cel mai misto feature al cuptorului astuia – sina culisabila. Cu ajutorul ei tragi frumos afara tava sa te uiti in ea fara sa trebuiasca s-o ridici si fara riscul de te arde. Cuptorul are doua perechi de astfel de sine, asezate strategic in locurile in care trebuie sa pui tava ca sa se coaca perfect cu ajutorul convectiei. Sinele nu se pot muta mai sus sau mai jos, dar nu vad de ce ai vrea sa faci asta. Ambele tavi sunt dotate cu orificii speciale de prindere pentru sine.

cuptor-4

Bagat in priza, reglat ceasul si… gata. Asta iti trebuie ca sa pui cuptorul in functiune. Panoul frontal are doua butoane rotative mari cu ajutorul carora se controleaza temperatura si, respectiv, modul de coacere. Temperatura merge pana la 250 de grade, avand si trei trepte de caldura pentru gratarul superior (ceea ce va transforma instant cuptorul intr-o salamandra numai buna pentru dat crusta la caserole cu branza, prajituri sau, de ce nu, omlete). Ca moduri de coacere cuptorul permite coacerea folosind convectia, cu incalzire superioara sau inferioara (cateodata vrei sa vina caldura si de sus) precum si gatirea fara convectie, folosind ambele incalziri (practic caldura vine si de sus si de jos) ceea ce duce la o coacere uniforma si un pic mai rapida. O functie foarte utila este “Fast preheat” care iti incalzeste cuptorul la temperatura dorita in cel mai scurt timp. Cand ajunge la temperatura dorita cuptorul incepe sa piuie, asa ca e timpul sa bagi painea!

Display-ul iti afiseaza ora, iar daca punem timerul afiseaza timpul care a mai ramas pana cand incepe sune ca se arde friptura.

cuptor-5

 

Cum nu puteam sa las cuptorul neincercat am facut repede un aluat fraged, am amestecat niste spanac decongelat cu branza “danish” si un ou, le-am pus pe toate in foaia de aluat si apoi am spart peste tot amestecul oua de prepelita. A fost excelent!

spanac-feta-ou

 

In concluzie – sunt extrem de multumit cu noul meu cuptor, deja a facut paine, tarte cu varza si chimen, ceva enchilada si se indreapta spre un roast beef.

Ca un sfat de ultim moment pentru cumparatorii de electrocasnice – nu dati foarte mare atentie fisei tehnice. Este importanta, fara indoiala, dar ce conteaza cu adevarat este manualul de utilizare. Rasfoiti-l in magazin sau cautati-l pe net, numai cititi-l inainte de a cumpara ceva. Este foarte important si cum face produsul respectiv ce zice fisa tehnica ca face, iar lucrul asta e valabil la toate electronicele, de la frigidere si cuptoare pana la televizoare si aparate foto.

Pofta buna!

42 comentarii
  1. Sa il stapanesti sanatos! Arata super, si Samsung chiar fac lucruri de calitate (si eu am tot Samsung, si sunt foarte multumita de el) Si tarta asta cu spanac arata fain, dar te astept cu lucruri si mai interesante, ca si ca poti (si acum poate si cuptorul 🙂 )
    La multe gateli cu dansul!

    Reply
  2. De fapt tarta asta a fost singurul lucru pe care l-am pozat… In rest marele hit au fost mini-tartele cu varza si chimen 😀

    Reply
  3. 30.12.2012 viobarbu

    Salutare!
    Mi-am luat si eu un cuptor identic, a functionat ok 2 luni, dar acum nu mai porneste ventilatorul din spate. Vi s-a intamplat vreodata asta? Eu nu mai gasesc nici manualul sa ma uit in el.

    Reply
  4. 02.01.2013 arseni

    Am si eu in cuptor electric Samsung si la un momendat a disparut afisajul de tot de pe panoul frontal,exact ca si cum nu s-ar mai alimenta cu energie electrica.
    Poate sa-mi spuna cineva ce ar putea fi?
    Are cumva vreo siguranta de protectie care s-a ars?Daca da unde se gaseste.
    Multumesc anticipat.

    Reply
    • Pana acum cuptorul a functionat ireprosabil. Cred ca puteti apela cu incredere la service-ul Samsung (0800-872-678-64)

  5. 16.03.2013 claudia

    Buna,
    As vrea sa te intreb si eu ceva daca tot ai spus ca aceste cuptoare (electrice)sunt f eficiente daca sunt utilizate corespunzator. Eu cred ca gresesc undeva pt imi urasc cuptorul abia achizitionat. Este un Whirlpool AKMP 658ix, primul cuptor elecetric folosit vreodata.
    Se incalzeste f greu…prajiturile imi ies binisor, mai greu ca la cel pe gaz, insa imi ies…despre carne nu pot spune acelasi lucru…Am tinut o tava de carne de porc 4 ore jumate in cuptor ca sa poata fi mancata…Am respectat manualul, am ales programul conventional pt carne, temperatura max etc, insa am crezut ca innebunesc langa el….
    Imi vine sa-l arunc pe geam!!!! Totul dureaza mult la mult cand lucrez cu el!
    Ce are?? sau ce nu fac eu bine??

    multumesc!

    Reply
  6. Buna,

    Exista mari sanse sa fie ceva in neregula cu el. Cuptoarele electrice cu care am lucrat (vreo doua – trei pana acum) ajungeau la 180 de grade in 5-10 minute maxim. Mai exista si posibilitatea sa fie instalatia electrica de vina – e cumva bagat intr-un prelungitor si apoi intr-o priza?

    Reply
  7. Salut,
    Vroiam sa te intreb ca nu m-am lamurit: zici ca are dubla convectie fiindca are in spate doua ventilatoare de aceiasi dimensiune asezate unul sub altul sau are ventilatorul de convectie si mai are un ventilator mic pozitionat aproape de partea superioara pentru prevenirea incalzirii partilor externe(usa si maner)?
    Numa’ bine!

    Reply
  8. Salut,

    Are doua ventilatoare mari in spate. Nu am vazut niciun alt ventilator inauntru.

    Reply
  9. 30.03.2013 arseni

    Cuptorul are la spate(in interior sub capac undeva in partea de sus) o siguranta termodinamica care daca se arde nu mai da voie cuptorului sa se alimenteze cu curent.Asta se intampla din cauza supra incalzirii.Mie mi s-a intamplat.In loc de acea siguranta meseriasul mi-a pu o siguranta termodinamica de cuptor cu microunde care este mai rezistenta.
    Daca are cineva anumite modalitati de reglare pentru diverse preparate l-as ruga sa le afiseze pe site.

    Reply
  10. Buna,

    De ceva timp caut si eu sa achizitionez un cuptor electric. N-am mai fol unul pana acum…deci am nevoie de sfaturi cat mai multe si pareri de asemenea. Intrebarea mea despre acest cuptor este daca in timpul gatirii geamul cuptorului se incalzeste foarte puternic. Pana acum am gasit ca fiind de atins geamul in timpul gatirii doar cele care au autocuratare pirolitica (deci care se incalzesc f puternic in timpul acestei autocuratari). Cum pe mine nu prea ma fascineaza aceasta autocuratare (e si f scump comparativ cu cele care nu au aceasta functie). Am doi copilasi mici care cu greu pot fi tinuti departe de bucatarie cand gatesti, deci e de dorit o protectie in plus la acel geam care sa nu lase geamul sa se incinga f tare.

    Multam’ anticipat pt raspuns!

    Reply
    • Salut,

      Cu toate ca e geam dublu da, se incinge (nici nu are cum altfel). Cele cu auto-curatare sunt special concepute si izolate ca sa poata suporta temperaturi foarte mari fara sa disipe prea multa caldura (datorita acestui lucru sunt si mai eficiente la gatit).
      Cu toate ca nu am copii problema e deja rezolvata la mine intrucat am pus cuptorul mai sus (cam la 1,20) special ca sa pot umbla la el usor.

  11. te rog mult, daca vrei, tine pt noi astia noi utilizatori ai cuptorului electric un mic curs, cum sa-l utilizam. la cel vechi pe gaze ii dadeam drumul si tineam compozitiile pe incercate pana erau gata. aici, ai cateva optiuni de programe, diferite temperaturi, diferite pozitionari ale tavilor.(eu am 5 pozitii la cuptorul meu beko). eu una ti-as fi recunoscatoare daca ne-ai da cateva indicatii, fripturi si prajituri in general. multumesc.

    Reply
    • Nu e chiar rocket science… Tot timpul il tin cam pe 180-200 cu ventilatie. Ventilatia scurteaza timpul de coacere – de ex.un chec care e gata in 40 de minute va fi gata cam in 30 cu ventilatie. Chiar si asa eu tot incerc prajiturile cu scobitoarea si carnea cu termometrul pentru ca nu am incredere in termometrul cuptorului.
      Au fost cazuri speciale gen roast-beef sau rosii uscate cand am setat temperatura foarte jos (gen 120, 100 de grade) dar foarte rar.
      In unele cazuri mai folosesc si grill-ul superior pentru ca e bun pe post de “salamandra” (adica asta).

      Am tot vazut cuptoare cu tot felul de programe ciudate gen “Pizza” dar chiar nu inteleg rostul lor.

  12. 17.10.2013 arseni

    As dori sa stiu si eu din ce cauza nu pot sa mai reglez ceasul la uptor.Apasa pe rotita selectez ora invart de rotita ca sa reglez ora dar nu se modifica nimic.
    Am mai avut o problema cu el si a constat in faptul ca se arsese siguranta termica si nu mai functiona deloc.A venit un meserias si mi-a inlocuit-o cu una de cuptor cu microunde(cica astea sunt mai rezistente la temperaturi inalte .

    Reply
    • La modelul asta de cuptor ora nu se seteaza “invartind de rotita” ci “apasand pe butonas”. Scrie in manual.

  13. Buna ziua, ma intereseaza sa stiu mai multe despre acest cuptor.Stiu ca sunteti ocupat, dar as vrea sa stiu exact ce cuptor este, pt. ca vreau sa imi cumpar si eu unul, si vreau sa stiu daca ati avut probleme cum am vazut ca au avut cei de pe forum. Sunteti multumit, merita, ce functii v-ati fi dorit sa mai aiba si nu are? Stiti un alt model care ar merita cumparat si de ce? Multumesc pentru raspuns

    Reply
    • Buna Elena,

      1. Cuptorul este aproximativ cel din oferta de aici.
      2. Nu am avut nicio problema cu el, iar pentru mine este suficient ca functii.
      3. In principiu orice model electric este bun. Miturile conform carora in cuptorul electric “prajiturile nu au crusta”, “mancarurile nu au acelasi gust” etc. sunt pure povesti.

  14. 20.11.2013 Ion Badita

    De curand am achizitionat un cuptor identic k al u..dar nu prea stiu sa il folosesc , ai putea sa imi spui cum sa incep …cum se curata apoi etc…mersi mult

    Reply
    • De curatat se curata ca orice cuptor.
      De folosit – mult mai usor decat cel pe gaz. 180 de grade si piuie el cand s-a incalzit. La inceput manualul poate sa-ti fie mai de ajutor decat mine.

  15. 21.11.2013 Predoi

    Salutare, detin acelasi model si per ansamblu sunt multumit.Cotletele la tava in bere sau vin ies criminale .

    După max 5 utilizari din cauza valului puternic de abur care iese când deschizi ușa, afișajul s-a aburit pe interior.
    Problema de etanșietate, neplăcută pentru mine, aștept service-ul.

    Reply
  16. 25.11.2013 Silvia

    Buna, utila prezentarea. De curand mi-am luat si eu un cuptor electric si nu prea stiu sa il folosesc, iar instructiunile venite cu el sunt foarte putine. Am inteles functiile cuptorului, temperatura (are max.250 grade), repartizare aer (de sus, de jos, ambele) si timp. Problema e ca nu stiu ce functie sa selectez pt diferite preparate. De ex, am incercat sa fac niste cartofi, i-am pus sa imi vina caldura de jos si dupa 45 de minute la 200 de grade nu erau facuti. Ce temperatura si program trebuie ales pentru cartofi sau legume la cuptor? Dar pentru tarte cu diferite umpluturi (branza, spanac, broccoli etc.)?
    M-ar ajuta mult un raspuns.

    Reply
    • Buna Silvia,

      Nu stiu daca exista diverse setari pentru diverse preparate. Eu il tin in majoritatea timpului pe ventilatie pentru ca mancarea se gateste mai repede asa, iar mai mult de 200 de grade nu am dat niciodata.
      De exemplu eu legumele la cuptor (dovlecei, ceapa, ardei, vinete – am eu un amestec) le tavalesc cu ulei de masline si sare si le pun la 180 de grade pentru vreo 20 de minute – ventilatie si caldura de jos.
      Nu e bine ca dupa 45 de minute sa nu fie facuti cartofii – presupun ca erau taiati felii, nu?. Eu am copt cartofi intregi in cuptor si au fost gata intr-o ora.

  17. eu am alta problema. La orice preparat, in momentul cand deschid usa cuptorului ies aburi ca de la oala sub presiune. Nu e un cuptor cu ventilatie. Nu stiu daca trebuia instalat altfel. Stie careva? Multumesc.

    Reply
  18. 02.02.2014 Mihaela

    Buna ziua, am si eu o intrebare, daca s-a `lovit` cineva pana acum de problema asta, am luat un cuptor el whirpool dar merge fffff incet, adica mai exact un chec sta aprox. 80 minute si o friptura 120 min.

    Reply
    • Poti sa spui exact modelul cuptorului?

  19. 15.02.2014 ARSENI

    As dori sa-l informez pe “bucatarul vesel” ca la modelul asta de cuptor ora se seteaza “invartind de rotita” si nu “apasand pe butonas”. cum spune.Apesi pe butonas pentru a selecta ora sau minutele .Reglajul se face invartind rotita.L a cuptorul meu acest lucru nu mai poate fi realizat.Nu as vrea sa descurajez pe nimeni ,dar nu va bucurati niciodata cand vedeti reduceri la astfel de produse.

    Reply
    • Cuptorul despre care vorbesc in articol este cuptorul meu, pe care il folosesc zi de zi de doi ani incoace. Sunt sigur ca stiu cum se regleaza ora la propriul meu cuptor.

  20. Pentru cei care se plang ca dureaza foarte mult gatirea:Cuptoarele au o functie de preincalzire.Ce face aceasta?Aduce cuptorul la temperatura dorita pentru gatit in cel mai scurt timp posibil.De asta va ia foarte mult timp gatitul,pentru ca ii ia mult timp cuptorului sa ajunga la acea temperatura folosind unul din programele consacrate gatitului.De asta in toate retetele gasite pe net veti citi la inceput :”Preincalziti cuptorul la 1XX grade ” si apoi restul retetei,temperaturi si timpi de coacere.
    PS. am si eu acest cuptor,ce ma enerveaza cel mai mult este ca timerul doar da alarma ,dar nu opreste cuptorul(incalzirea).Daca nu esti pe langa el ,te-ai ars.

    Reply
  21. 17.07.2014 andreea

    Buna ziua! Am si eu o problema…am um cuptor asemanator pe care nu prea stiu sa il folosesc…cum se opreste acest cuptor??? Am oprit temperatura si modul de gatire dar el tot functioneaza, tot baga caldura!!! Daca poate sa ma ajute cineva repede….

    Reply
    • Probabil ca pana sa aprob eu comentariul problema s-a rezolvat, dar pentru posteritate: cuptorul are un ventilator care evacueaza surplusul de aer cald (pentru ca, fiind incastrabil, exteriorul trebuie sa fie cat mai rece). Dupa ce oprim cuptorul ventilatorul inca mai functioneaza vreo 20 minute, sau pana cand cuptorul se raceste. De fapt nu “baga caldura”, ci scoate aerul cald dintre perentii exteriori

  22. 25.09.2014 Denisa

    Buna ziua!!! Dupa cum va ganditi am si eu o problema, am un cuptor recent cumparat si instalat( ieri) si am o nelamurire…desi pare stupid: ceasul ( led) ramane aprins tot timpul chiar daca nu este pus in functiune gen….vreau sa gatesc? pare un pic unsafe sa il las asa cand plec de acasa. Cum v-am spus intrebare stupida, dar chiar am nevoie de o mana de ajutor.

    Multumesc frumos:)

    Reply
    • Da, ceasul ramane aprins. Da, totul e safe, la fel ca si ceasul de la combina sau ledurile de la TV.
      Nu stiu ce m-as face fara ceasul ala, dupa el ma iau dimineata ca sa stiu cat lenevesc la micul dejun 🙂

  23. 25.09.2014 Denisa

    Mersi frumos, M-am panicat maxim:))) am si inchis siguranta pe priza aia cand am plecat de acasa:)) de rasul curcilor sunt:))))

    Si inca o intrebare , am vazut ca l-ai si incercat..prima data l-ai lasat sa arda singur pt 60 de minute inainte sa si gatesti ceva sau pur si simplu ai gatit?

    Reply
    • L-am lasat sa arda (nu stiu daca 60 de minute) pentru ca avea un miros de “cuptor nou” (ceva unsoare…) si voiam sa dispara. Asa e la toate cuptoarele.

  24. 25.09.2014 Denisa

    sarumana!!! m-ai salvat de un drum la Domo o sa incerc sa ii dau de cap diseara sa ii setez ceasul ala corect.

    o zi buna!!!

    Reply
    • 25.09.2014 viobarbu

      E foarte simplu de setat ora. Apesi butonul cu ceasul (nu alarma), va incepe sa pulseze indicatorul orei, il setezi din sagetile din dreapta, apoi mai apesi odata butonul cu ceasul, va incepe sa pulseze afisajul minutelor, setezi tot din sageti, iar la sfarsit mai apesi odata butonul ceasului ca sa stabilizezi setarea. Si cam atat :D.

  25. Buna ziua,
    Mi-am cumparat si eu acest cuptor si sper sa nu fiu dezamagita. Inca nu l-am scos din cutie pentru ca vreau sa il pun in locul aragazului si trebuie sa ii fac dulapul, cuptorul fiind incorporabil. As vrea sa stiu, pentru chek cat se preaincalzeste, la cel cu gaz nu il preincalzesc deloc, dar cu acesta? multumesc pt.raspuns.
    Elena

    Reply
    • De obicei orice cuptor se preincalzeste inainte de a gati, asa cum si tigaia se incinge inainte de a praji ceva.
      Avantajul cuptorului elecric este ca are cat de cat un indicator de temperatura. Pentru chec – 180 de grade. Piuie el singur cand s-a incalzit

  26. 07.12.2014 Florin

    Buna ziua!
    Am si eu un cuptor identic cu cel prezentat mai sus, problema mea este urmatoarea nu pot trece de temperatura de 200 grade indiferent de ce program aleg cum trec apar 4 liniute pe display

    Reply
  27. Buna ziua si Un An Nou cu Sanatate si cat mai multe retete!. O.K. au trecut sarbatorile . Am facut checul ( si nu numai) si desigur ca a iesit super. Da, este adevarat. La cuptorul de aragaz vechi, daca il preincalzeam mi se ardea checul foarte tare . Si din fericire, am citi pe o cutie de amidon, unde se spunea ca pt. chec nu trebuie sa preincalzim cuptorul si asa am facut. Ce vreau sa va mai intreb este faptul ca as vrea sa pun de exemplu doua tavi de friptura in acelasi timp sau doua tavi de fursecuri in acelasi timp . Cu friptura de Craciun, am incercat si nu s-a facut asa cum se facea la cuptorul aragazului. Ba la un moment dat m-a avertizat cuptorul cand a depasit un anumit timp de functionare. Cum trebuia sa procedez pt. ca friptura din cele doua tavi sa se prepare in acelasi timp? Si cu fursecurile la fel. Sau cu chiftelele, da, am facut chiftele la cuptor. Dar am pus fiecare tava pe rand. As fi vrut sa le pun pe amandoua. Multumesc pentru raspuns. Elena

    Reply
  28. Am si eu cuptor identic. Problema mea. Dupa 10 minute de cand in bag in priza incepe sa imi scoata un sunet ciudat(bazait),daca il pirnesc tace,iar dupa aprox 10 minute iar incepe…. Se aude in partea stanga unde am vazut(pe gaurelele de aerisire) ca are ceva circuite.Sunt tare dezamagit…am luat samsung doar…Maine sun la ei sa vad cat timp ma tin fara cuptor…

    Reply
Adauga un comentariu