Puiul cu ananas…

..şi uite asa ai reusit si tu s-agaţi cevaaa. Băi, mie mi se pare prea tare chestia asta aşa că te felicit. Ce zici tu acolo ?! Vrei s-o impresionezi cu priceperea ta în ale bucătariei ? Păi şi… Aaaaah, *nu ai* pricepere. Băi uite, că-s io băiat bun, îţi prescriu o reţetă cu care s-o dai pe spate (la figurat bă, nu fii nesimţit) ca să-ţi mai crească un pic ratingul, poate prinzi ceva (he he)…

Cel mai important aspect al acestei reţete este să o pregăteşti cu demoazela de faţă, altfel pierde 60% din efect. Aşadar ochiu la mine, mâna pe pixceva de scris şi ia notiţe acolo:

Se ia un piept de pui fara piele şi os, se curăţă şi se taie cubuleţe – aici chiar nu pot să te ajut, chiar nu e mare filosofie. Roag-o pe mama ta sa te ajute dacă nu te descurci. Sau bate la un vecin, poate ştie el.

Se iau vreo 4 cepe verzi (nu ştii cum arată ceapa verde ? Google it !), vreo patru căţei de usturoi (p-ăsta îl dibuieşti după miros), o cutie de ananas conservat (sau poţi sa iei ananas proaspat şi să-l tai cu mânuţa ta dacă chiar vrei s-arăţi cât de skillos eşti), juma’ de ardei roşu (repetă după mine: ca-pi-a) şi nişte bulion (nu ketchup, ţărane !). La partea cu bulionu poţi să fii cu adevarat bio şi să decojeşi + toci propriile roşii, o să facă senzaţie. Îţi mai trebuie nişte ulei de măsline (mai de calitate aşa, să se vadă ca nu eşti vre-un zgârcit), sare, piper, sos de soia (este că d-ăsta n-ai ? marş la Mega Image şi cumpără, vezi că se gaseşte la raionul de chinezismeproduse etnice.). Îţi mai trebuie şi-o tigaie wok. Cum adica ce-i aia wok ? N-ai wok ?! Ia şi comandă de aici şi aşteaptă până-şi vine (asta dacă nu te grăbeşti, caz în care du-te la Metro, are acolo, 150 de lei. Ce, nu merită faraoanca 150 de lei ?)

Arunci un pic de ulei de măsline in tigaie şi-l laşi un pic la încins cât îi explici cu un aer important musafirei cum se va desfăşura procesul tehnologic. După ce simţi că s-a încins (uleiul, nu fii porc !) arunci puiul in tigaie, laşi 30 de secunde sa stea după care agiţi tigaia ca sa nu se ardă puiul. Agitatu’ ăsta continuă pana cand bucăţile de carne sunt un pic de tot rumenite, după care dai puiul afară din tigaie şi-o laşi de-o parte până când prepari sosul.

Bun, aliniem frumos pe masă toate ingredientele (să se vadă că eşti un calculat şi un meticulos, da ?) după care purcedem la a spăla şi tăia mărunt ceapa (nu ştii nici asta ?! uite ce e… eu te sfătuiesc să-ţi iei o carte gen “Sfaturi pentru tinere gospodine”. Ajută. Pe bune), curaţăm usturoiul (cât de greu poate fi ?!), tăiem ardeiul fâşiuţe (subţirele, sa nu se înece angelu’ radios cu delicatesa ta), tăiem ananasul cuburi.

Punem tigaia la încins şi o stropim un pic cu ulei de măsline (UN PIC am zis, că nu prăjim cârnaţi !) şi-l lăsăm la încins (aici poţi să te dai superior – îi zici domniţei că “la carte” zice ca întâi să laşi tigaia la încins, apoi pui uleiul în ea să se incingă). Zdrobeşti usturoiul cu latul cuţitului (hai, fii bărbat, zdrobeşte !) şi-l arunci nonşalant în tigaie până începe să sfârâie (să nu se coloreze încă). Arunci pe urma în tigaie ceapa verde tocată mărunt şi ardeiul şi agiţi un pic tigaia să nu se prindă (asta dacă vrei să faci show; dacă nu, poţi să foloseşti o spatulă de lemn şi să amesteci).

După vreun minut, când ceapa şi ardeiul dau semne de înmuiere, pui şi ananasul acolo şi agiţi iar tigaia. Laşi focul mai mic (cam la jumate) şi îi mai torni drăguţei un Martini, să arăţi că ai atenţie distributivă. Din când în când va trebui să-ţi desprinzi privirea din decolteulochii ei şi să mai amesteci in tigaie.

Când ananasul a început să prindă o culoare galben-străveziu arunci şi puiul în tigaie (mai ţii minte puiul, nu ? L-ai scos mai devreme, trebuia să-l pui de-o parte…)

Când socoteşti tu că fata e înfometată bine de la miros arunci torni peste tot amestecul sosul de roşii si stropeşti cu vreo doua linguri de sos de soia. Nu uităm nici de sare, nici de piper. Mai amesteci din când în când şi mai completezi cu sos de roşii dacă vrei sos mai mult. Nu strică sa pui şi un pic de suc de ananas. Neapărat să-l guşti ! Amesteci un pic şi laşi 10 minute cu un capac deasupra să… pătrundă sosul în pui.

Ce poţi să mai pui pe masă lângă ce-am zis eu mai sus ? Spaghete de orez (glass-noodles), se găsesc în acelaşi raion cu sosul de soia sau chiar orez… Mai dai şi un vin de calitate şi seara a ta… craiule !

Până data viitoare – poftă mare şi să-ţi trăiască franţuzoaica !

4 comentarii
  1. Foarte tare, frate!!! M-a amuzat! Ma determini sa incerc si eu chestia asta jmechera si deosebit de avansata (pentru mine, evident! 🙂 ).

    Astept cu infrigurare (mai ales daca inchid caloriferele) si urmatoarele retete. Si faptul ca ai pus poze face 90% din… savoare.

    “Succesuri” nemasurate in noul proiect! 😉

    Reply
  2. retete scrise cu muuuult umor. Ne place! 🙂

    Reply
  3. 06.02.2010 purpur

    Daca tot e o reteta cu sos de soia si paste de orez, ca bautura merge niste sake 🙂

    Felicitari!

    Reply
  4. De unde se procura sake?! Stie careva?

    Reply
Renunță Adauga un comentariu