Cum facem supă de pui…

Data viitoare când ajungeţi la raionul de condimente şi semipreparate din supermarket şi puneţi mâna pe un cubuleţ de supă concentrată daţi-vă o palmă. În viaţa voastră să nu mai luaţi cuburi d-alea de supă de pui, mai ales când este atât de uşor să faceţi supa voastră în casă. Adică faceţi aşa…

Mergeţi la magazinul vostru din piaţă şi luaţi cel mai ieftin sortiment de carne de pui – un combo de spinări, aripi, târtiţe care costa maxim 4 lei kg. Dacă cineva vă cere mai mult e jaf la drumul mare. Treceţi apoi prin piaţă şi luaţi un morcov, un pastârnac, o ţelina mică, eventual o “albitură” (rădăcină de patrunjel pentru amatorii de detalii) şi o legătură de pătrunjel. Luaţi şi-o ceapă dacă tot sunteţi acolo, deşi nu e obligatoriu. Felicitări, aveţi tot ce vă trebuie, acu’ hai să vedem şi cum.

Ajungem acasă, despachetăm tot şi facem inventarul – pui, morcov, ţelină, albitură, ceapă, pătrunjel. Buuuuun aşa. Curaţăm şi tăiem morcovul (în două, trei, nu contează, important este să ne încapă în oală); spălăm, tăiem, curăţăm ţelina; supunem albitura aceluiaşi tratament; ceapa nu o tăiem de tot, facem o crestătură “în cruce” ca să nu trebuiască să o alergăm prin oală pe urmă. Aruncăm toate astea în oala cu apă. Desfacem punga de pui, alegem trei… bucăţi (aripi, târtiţă, spate), le spălăm şi le punem şi pe ele în oală. Aruncăm un praf de sare în apă, punem la foc mic şi aşteptăm.

În timp ce minunea de supă fierbe mai trebuie spumată din când în când, aşa că n-o lăsaţi în plata Domnului. Fiertul durează în funcţie de cât o vrem de grasă – cu cât mai mult fierbe, cu atat mai mult devine mai grasă. Sincer, mi se pare chestie de “ochi”, aşa că atunci când e pe placul vostru aruncaţi înauntru firele de pătrunjel, opriţi focul şi puneţi in capac.

…şi cu asta aţi făcut supă de pui. Strecuraţi zeama şi felicitaţi-vă din inimă – tocmai aţi creat apa caldă. La ce putem folosi supa de pui ? Păi în primul rând am putea să o mâncăm, nu ? Fierbem un pic de fidea în ea, sau nişte găluşte. Apoi va fi baza a muuultor sosuri şi supe – lăsaţi zeama la răcit, puneţi-o într-o sticla sau borcan etanş şi bagaţi la frigider. Ţine o săptămână. Am auzit chiar de cineva care o pune într-o pungă ziplock şi o congelează. Am să încerc şi eu, mor de curiozitate daca după o lună mai e bună.

Poftă mare !

3 comentarii
 1. Pingback: Bucatarul Vesel

 2. 19.02.2010 Radu-Mihai

  Si eu le-as da una peste mana celor care cumpara cuburile “miraculoase”.
  Nu stiu daca tine chiar o saptamana, dar am mancat joi dintr-o supa facuta duminica. 🙂

  Reply
 3. Mai e buna si dupa 2 luni la congelator. Si daca o pui in pungile speciale pentru gheata ai si cuburi pe pus in supa.:)

  Reply
Adauga un comentariu