Stir-fry de vita cu diverse…

Eu de obicei nu pun pe site retete asiatice pentru ca mi se pare ca altii o fac mai bine. De data asta… fac o exceptie. Asta si pentru ca e singurul lucru notabil de “blogat”.

Toata chestia a pornit de la o reteta video de-a lui Mark Bitmann care a cauzat salivatii excesive prin mica mea familie. Din pacate nu am avut la dispozitie tamarind si alte minuni, asa ca am dat totul peste cap astfel incat sa iasa ceva comestibil si cica am reusit. Asadar, ca sa impresionati rapid pe oricine cu un bol de “tailandez, frate”, iata cum se face:

Faceti rost de niste proteina – carnica de vita, tofu, creveti, pui (desi puiul este ultima optiune pe lista), porc etc. Eu am avut niste fripturi de vita subtiri prin congelator. Apoi urmeaza asa: varza chinezeasca, muguri de fasole mung (aveam o conserva si nu stiam ce sa fac cu ea), ceapa verde, usturoi, un ou si o jumatate de pachet de paste de orez. Pentru o portie de sos avem nevoie de trei linguri de sos de peste, o jumatate de lingura de otet de orez, o jumatate de lingurita de zahar, o lingura de zeama de lamaie, o lingura de sos de soia dulce (eu d-asta am avut, probabil ca poate fi inlocuit cu succes si cu alta varietate) si fulgi de ardei iute dupa gust.

Si acum pregatirile: amestecam toate ingredientele pentru sos si le punem intr-un vas pe flacara mica. Amestecam pana se topeste zaharul, avand grija sa nu dea in clocot tot si apoi stingem focul si ne vedem de restul. Carnea se taie fasii cat mai subtiri (trebuie sa se faca repede), varza chinezeasca se toaca fasii marunte, ceapa si usturoiul – idem. Pastele de orez le scufundam in apa fierbinte si le lasam circa cinci minute, dupa care le scoatem si le lasam la scurs. Eventual putem sa le framantam cu un pic de ulei ca sa nu se lipeasca (se lipesc mai repede decat pastele obisnuite). La orice stir-fry este foarte foarte foarte important sa avem toate ingredientele portionate si aliniate frumos, astfel incat sa nu alergam dupa ele prin bucatarie atunci cand avem nevoie (adica trebuie sa avem ceea ce se cheama un “mise-en-place”).

Si acum executia: punem pe foc o tigaie incapatoare sau un wok si o lasam sa se incinga un pic. Adaugam apoi vreo trei linguri de ulei care nu e de masline – poate sa fie de orez, alune, floarea soarelui etc. Lasam uleiul sa se incinga bine (o sa tremure usor la un moment dat – ala e momentul cheie) si punem ceapa. O lasam circa 30 de secunde si punem usturoiul, dupa care spargem oul intreg in tigaie. Amestecam bine oul cu ceapa dupa care punem carnea, varza chinezeasca si mugurii de fasole. Amestecam totul (e STIR-fry, da?) astfel incat sa ne asiguram ca se face carnea (v-ati prins de ce trebuie taiata subtire, nu?). Totul nu trebuie sa dureze mai mult de un minut, dupa care punem pastele de orez si turnam pe deasupra sosul. Amestem bine totul inca vreo 30 de secunde si rasnim o cantitate sanatoasa de piper negru. Varsam totul intr-un bol si cu asta gata, i-am dat pe toti pe spate.

Stir fry cu vita, paste de orez si muguri de fasole mung...

Pofta buna!

Adauga un comentariu